Translate
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Biserica din Vânători

Din Humuleştii lui Creangă, în dreapta drumului care duce la Mănăstirea Neamţ (DN 15 B), aflăm Biserica de lemn “Sf. Ioan” din Vânători, al cărei Pomelnic ctitoricesc ne ajută s-o datăm la începutul secolului al XIX-lea.

Construită de săteni din bârne căptuşite cu scânduri, biserica are planul cruciform, cu sânurile laterale poligonale şi pridvor adăugat spre apus. Deasupra altarului, naosului şi pronaosului are câte o turlă cu acoperiş bulbat şi vârf în formă de mitră episcopală. În incinta bisericii, la sud-vest, se află aghiasmatarul cu acoperiş piriform şi marginile larg evazate, ca la Mănăstirea Neamţului.

Până în 1883 s-a aflat în această biserică o strană atribuită epocii lui Ştefan cel Mare şi dusă apoi la Muzeul de Istorie din Iaşi. O catapeteasmă provenită din Paraclisul Cetăţii Neamţ şi folosită aici, se află acum în Muzeul Mănăstirii Neamţ, în biserică rămânând doar câteva cărţi de cult mai importante, tipărite în secolul al XVIII-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>