Biserica din Corni – com. Bodeşti

În comuna Bodeşti, în satul Corni – fostă moşie a Sturzeştilor – pe o colină dinspre miazănoapte, se păstrează Biserica de lemn „Sf. Ioan Botezătorul”.

Tradiţia ne transmite că ea a fost construită în 1783 de Ancuţa Sturza pentru satul Muncel din ţinutul Romanului. Strămutându-se aşezarea şi rămânând izolată şi nefolosită, biserica a fost adusă în satul Corni pe la jumătatea secolului trecut.

Este o construcţie de plan cruciform, din bârne de stejar, cu abside laterale dreptunghiulare. Clopotniţa este aşezată deasupra pridvorului, iar acoperişul larg, cu marginile rotunjite, subliniază liniile bine proporţionate şi eleganţa edificiului. La intrarea în biserică, meşterul lemnar a însemnat cu litere chirilice următoarea inscripţie:

Această sfântă biserică am făcut-o eu Licu Tastu la 7291 adică în anul de la Hristos 1783.

Cu excepţia uşilor împărăteşti, catapeteasma nu are sculptură, fiind acoperită cu icoane din secolul al XVIII-lea, cum era iniţial şi la biserica de lemn din Văleni-Piatra Neamţ. Dintre obiectele şi cărţile de cult care s-au mai păstrat trebuie să amintim Epitaful din 1783, dăruit probabil de Ancuţa Sturza şi Evanghelia tipărită în 1780 la Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *