Rezervaţia de Zimbri Dragoş Vodă

Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă”, a fost înfiinţată în 1968. Primele trei exemplare (Rarău, Roxana şi Raluca) au fost aduse din Polonia în 1970, iar în 1974 s-au născut un mascul şi o femelă, care au fost „botezaţi” Roco şi Rosina.

În momentul de faţă rezervaţia reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Neamţ fiind totodată una dintre cele mai mari şi mai reprezentative din Europa. Dealtfel, aici au fost filmate câteva secvenţe incluse în marile ecranizări „Fraţii Jderi” (1974) şi „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475” (1975), ambele filme realizate în regia lui Mircea Drăgan.

Rezervaţia de Zimbri Dragoş Vodă se întinde pe aproximativ 11.500 ha este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamţ.

Din cei 28 de zimbri existenţi la Vânători-Neamţ, doar 6, doi masculi şi patru femele, sunt găzduiţi, în scop turistic, de Zimbrăria „Dragoş Vodă”. Restul exemplarelor se află în parcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 180 de hectare de teren.

În prezent rezervaţia cuprinde, pe lângă populaţia de zimbri, şi exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, urşi, lupi, precum şi o diversitate de specii de păsări. În rezervaţie se mai găsesc şi câteva iazuri, special amenajate pentru pescuit, cu frumoase exemplare de crap, caraş, şalău, ştiucă sau biban, cel mai atractiv fiind „Lacul Zimbrărie” situat chiar la intrarea în rezervaţie, pe partea stângă, şi care este foarte bine îngrijit.

De curând (2009) au fost aduse încă patru exemplare de zimbri din Suedia, respectiv încă patru femele de zimbru. Totodată se speră în aprobarea finanţării unui proiect care are ca obiectiv punerea în libertate a tuturor zimbrilor din rezervaţie. Respectivul proiect, depus în decembrie 2007, se află şi acum pe lista de aşteptare a Ministerului Mediului.

În România există patru rezervaţii de zimbri, la Dragoş Vodă – Vânători Neamţ, în judeţul Neamţ, la Neaga – Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, la Haţeg – Slivuţ, în judeţul Hunedoara şi la Vama Buzăului din judeţul Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *